sâmbătă, 28 februarie 2009

Cum poate fi transformata o camera din chirpici intr-una moderna

Va voi arata aici,pas cu pas , cum am reusit sa transformam o camera urata , mizera si in care nu as fi locuit nici macar o zi , intr-una curata , aerisita si primitoare.

Aici ma luptam cu ceva ce ar fi trebuit sa fie o soba cu plita,dar care era jalnica saraca.Noroc cu papagalul desenat.Ca in rest nu le mai trebuia si curatenie. Iar baticul de la gura era chiar folositor la aerul irespirabil care era in interior.
Asta este ceea ce numeau ei saltea de dormit.Nu stiu cum Dumnezeu mai erau sanatosi.

Asta este ceea ce am gasit in casa dupa ce au plecat fostii proprietari.

Soba inainte de demolare.
.Si , totusi....... dinozaurii exista.
Eeee,si acum sa va arat cum a iesit camera.
Intr-o luna de munca am renovat doua camere.De la podea la tavan....sau invers.
De fapt , chiar invers , caci intai am facut peretii si tavanul , apoi am turnat şapaeau si dinozauri.
Cu putina munca ( vorba vine,ca de fapt ne-am spetit ) si multa vointa , am reusit.

Minunea mea cu ochi albastri.

Inca nu se uscase lavabila.Era chiar in seara cand am terminat.

Cumnata mea cu nepotii si cu David.



Tati cu David.

Iubirea mea.





Eternul indragostit , Eminescu

Cu mâne zilele-ţi adăogi,
Cu ieri viaţa ta o scazi
Şi ai cu toate astea-n faţă
De-a pururi ziua cea de azi.

Când unul trece, altul vine
În astă lume a-l urma,
Precum, când soarele apune,
El şi răsare undeva.

Se pare cumcă alte valuri
Cobor mereu pe-acelaşi vad,
Se pare cum că-i altă toamnă,
Ci-n veci aceleaşi frunze cad.

Naintea nopţii noastre îmblă
Crăiasă dulcii dimineţi;
Chiar moartea însăşi e-o părere
Şi un visternic de vieţi

Din orice clipă trecătoare
ăst adevăr îl înţeleg:
Că sprijină vecia-ntreagă
Şi-nvârte universu-ntreg.

De-aceea zboare anu-acesta
Şi se cufunde în trecut,
Tu ai ş-acum comoara-ntreagă
Ce-n suflet pururi ai avut.

Cu mâne zilele-ţi adăogi,
Cu ieri viaţa ta o scazi
, Având cu toate astea-n faţă
De-a purure ziua de azi.

Priveliştile sclipitoare,
Ce-n repezi şiruri se diştern:
Repaosă nestrămutate
Sub raza gândului etern.
(1883, decembrie)

De data asta chiar vine primavara

Aceasta este una din rasadnitele facute de sotul meu drag.Este in interiorul solarului,pentru mai multa protectie.Am pus mai multe poze,ca sa vedeti cum a realizat-o si cum se ridica pe peretele solarului.Are balamale prinse de stalpii solarului si , cand imi voi termina treaba cu ele , le voi ridica si le voi lasa acolo.
Astfel voi economisi spatiul care mi-ar fi trebuit pentru depozitarea celor 8 asemenea rasadnite.Spatiu pe care nu il am,desigur.
Ingenios sot , nu-i asa?










Aici este zona cu vie,iar dupa se vad 3 caisi si primul din stanga este un piersic.




Via din alta perspectiva, in capat fiind 3 peri si 2 caisi.Din pacate nu am meri sau ciresi,insa imi voi pune curand.Oricum am multe fructe.Mai am un visin in spatele casei,care anul trecut nu prea a facut fructe,deci la vara ar trebui sa faca mai multe.De asemenea , in spatele casei mai este un rand de vie cu struguri negri de masa.Dar va trebui sa o mutam caci e mai la umbra si nu fructifica asa cum ar trebui.





Aici am inceput sa pun cartofii astazi.Am pus deja 32 de cuiburi si vreau sa mai pun macar inca 50.Niciodata nu strica sa fie mai mult.Mai dau si la altii daca am in plus.Macar sa se faca.


Tot zona cu cartofi,pozata din stanga,sa se vada si solarul.Dupa ce am facut poza am mai facut un rand mai in dreapta si am pus cartofi si acoloMaine inveleste sotul meu solarul.Abia astept sa il vad terminat.


Si inca 3 razoare facute azi.La ultimul nu am mai avut putere sa mai maruntesc pamantul.


Astazi am stat in gradina 5 ore,de la 12.00 la 17.00.Am muncit mult si rezultatele sunt minunate.Sunt tare multumita de ce am facut azi.















vineri, 27 februarie 2009

Vine , vine primavaraaaaaaaa....


Astea sunt semintele de varza,salata verde,castraveti si gulii.Le-am pus doar de 2 zile si au si rasarit.Sunt atat de delicate...

O noua zi frumoasa.Dimineata a fost ger din nou , dar soarele a incalzit curand pamantul.


Astazi am pus arpagic pe cele trei razoare aranjate ieri.


Acum , sotul meu este afara,si termina de facut solarul.Maine probabil ca il vom inveli cu folie , iar luni o sa faca rasadnitele.Apoi incep insamantarea.


Mai devreme l-am scos afara si pe baiatul meu , si , uitandu-ma in treacat la gradina cu flori,am observat ca au inceput sa iasa lalelele.Sunt destul de multe,iar in unele locuri sunt manunchiuri.


Este minunat sa urmaresti cum isi scot capul delicat din pamant.


Mi-a trimis

prietena mea ,care imi este si vecina,seminte de dovlecei lungi.Abia astept sa ii vad atarnati.

Mai am de la ea si seminte de lori pe care le voi pune saptamana viitoare,daca va fi cald.

joi, 26 februarie 2009

Primele treburi adevarate de primavara




In sfarsit azi a fost o zi frumoasa,cu soare mult,chiar daca dimineata a fost chiar un pic de ger.La 10.30 insa,era deja caldut,asa ca am iesit la treaba in curte.Abia asteptam.


Am mai maruntit pamantul pe cateva razoare si am greblat bine unde erau frunze uscate.
O munca de 3 ore in aer liber m-a inviorat si mi-a dat pofta de mai mult.
Abia astept sa terminam solarul si sa instalam inauntru(pentru mai multa caldura) rasadnitele.

Asa vor fi ferite daca Doamne fereste va mai veni vreo ninsoare.Sper sa nu...





Spanacul ar fi trebuit sa il acopar.L-am semanat in Noiembrie 2008,iar acum arata cam asa.Cand se incalzise ,la inceputul lui Februarie,am decis ca mai bine il las asa,iar dupa aia s-a pus din nou pe ger si ninsoare si nu am mai putut sa il acopar cu folie caci il pierdeam sigur.Acum nu stiu ce sa fac.Sa il acopar sau sa il las asa?

Imi place cum a rezistat peste iarna.Mult mai bine decat salata,care a cam disparut.A mai ramas numai o mica parte din cea rosie creata.Asta arata ca este un soi rezistent.Deci pentru la primavara viitoare voi pune in toamna numai din cea creata,iar salata verde o voi semana in primavara.


Dar in acest an voi pune salata in solar.Deci voi avea salata din Martie probabil.Doar ca pana atunci mai e destul,iar acum am multa treaba.
Si asta ma bucura nespus.

Deja am inceput sa pregatesc aracii pentru rosii,castraveti,fasole si ce-o mai fi.
Am curatat un pic si capsunii de frunzele care au cazut din corcodus.S-au prins frumos.Tot in toamna i-am mutat si pe acestia,in Octombrie,pe la inceput.Acum astept sa vad ce productie dau.Daca nu sunt multumita ii voi inlocui.Oricum vreau sa caut si capsuni remontanti,macar daca gasesc cativa stoloni,sa ii inmultesc.
La jumatatea lui Martie ma duc din nou in Hornbach sa vad daca gasesc mur si zmeur.
Deja am de anul trecut catina alba si coacaz negru .Doar ca ,in primavara cand i-am luat,am facut prostia sa ii plantez langa gard,unde mai erau si doi corcodusi batrani,deci foarte mari,si care le-au tinut umbra.Asa ca s-au prins dar nu s-au dezvoltat.
In Septembrie i-am scos si i-am mutat in gradina in plin soare si i-am i nvelit bine sa reziste la ger.Acum astept sa se incalzeasca sa ii pot dezveli si sa vad cum au trecut peste iarna.
Am mai plantat in toamna si doi visini si doi pruni,nealtoiti,dar care stiu ca sunt un soi care fac fructe mari si bune.La ei trebuie sa mai astept ceva pana o sa beneficiez de fructe,dar merita asteptarea.M-am uitat azi la ei si am vazut cativa muguri pe crengute.Deci s-au prins.
Daca nu se mai face frig,saptamana viitoare voi incepe sa curat pomii si sa-i dau cu var.
Este minunat sa ai multa treaba,sa nu te plictisesti sa o faci niciodata si sa o faci cu placere.
Vorba Elisei "atunci si plantele te vor rasplati".





Maine,daca va fi tot asa frumos afara cred ca intru iar in gradina sa pregatesc zona in care voi pune saptamana viitoare cartofii.Trebuie nivelat si maruntit pamantul.Este atat de usor acum,deoarece in toamna am arat asa ca acum este o placere sa pregatesc terenul.Am chemat un vecin cu calul si in 2 ore a arat 1600 m2.





Nici nu vreau sa imi aduc aminte de anul trecut cand am sapat la cazma si abia apoi am nivelat si maruntit.





Poze pentru Elisa draga


Sper sa se distinga si sa iti poti da seama ce este.

Of ,abia maine poate sa imi ia sotul meu Merpan sa le stropesc.Pana la farmacia veterinara sunt vreo 30 km si abia maine are drum intr-acolo.Sper sa nu fie prea tarziu.

Daca este mai pun altele.Noroc ca am provizii mari de seminte.Am cumparat ca disperata,caci nu ma pot abtine de cate ori merg in Hornbach.

marți, 24 februarie 2009

Renovarea casei

Cand ne-am mutat aici era un dezastru.Afară arăta cam asa:
Asta este pivnita,iar in fată avea un fel de gardulet din trunchiuri subtiri de pomi,puse pe orizontala,iar la verticala,in loc de sipci din lemn,erau tulpini de Floarea soarelui.Era un adevarat dezastru.


Nu mai zic de mizeria care era pe lănga si care se vede cu ochiul liber in poză.


După vreo 3 luni,căci intre timp am făcut interiorul casei si ne-am mutat,arăta cam asa:


In interior aceeasi mizerie,parcă si mai cruntă decat afară.Am scos vreo 6 saci cu moloz,cărămizi de la plita care se afla in cameră si care era intr-o stare jalnică,si gunoaie.Plus o saltea din rumegus pe care imi inchipui ca au dormit,dar care era roasa de soareci si rupta toata.Si toate astea dintr-o singura camera.Cealalta si bucataria erau mai "curate" daca pot sa zic asa,caci nu am scoz decat cate 1 sac de gunoi din fiecare.


Hehe,acum ma gandesc ca ar fi trebuit sa ii chem pe cei de la emisiunea "Curat murdar".Scapam eu de munca.Dar,cum se spune,:"Munca innobileaza pe om" si eu , slava Domnului,am avut parte de innobilare o luna incheiata , zi de zi.Impreuna cu sotul meu,bineinteles.Ca doar nu era sa ramana el neinnobilat.Mai ales ca zice ca e din neam de nobili polonezi.


Mi se ridica parul pe mine cand ma gandesc in ce mizerie au trait fostii proprietari.Mai ales si la gandul ca aveau 3 copilasi.

In capatul casei era o sura(incapere unde sunt tinute animalele),care avea in mijloc o groapa formata de dejectiile necuratate.O luna dupa ce a daramat-o sotul meu,ne-am chinuit sa scoatem mizeria si sa dezinfectam locul.Am reusit intr-un final.Acum nimic nu mai arata a ceea ce a fost acolo odata.

La fel si curtea,care atunci cand ploua era o adevarata aventura sa o traversezi.Acum are alei din pietris,iar gradinita din fata casei este sapata frumos.

Inca putin si imi scot din nisip bulbii de dalii.Cei de lalele i-am pus din toamna si au inceput sa iasa deja.Sunt lalele papagal.Abia astept sa le vad in gradina mea.
Mai am si semintele de carciumarese,creasta cocosului,regina noptii si altele pe care nu mi le amintesc acum,si pe care o sa le pun in rasadnita in Martie.
Sa va arat si ce am schimbat in camera.Cum era si cum arata acum.Este o diferenta imensa.Dar si munca a fost pe masura.De satisfactie nici nu mai zic.
Of,imi merge tare greu netul aici.Dar nu m-as mai muta in oras pentru nimic in lume.Aici ma simt libera,simt ca pot sa respir.Am o libertate pe care la bloc nu am simtit-o niciodata.Nici macar atunci cand stateam la etajul 2 si in fata geamului aveam un tei care imprastia un parfum minunat cand inflorea.
Asa cum am prevazut,nu mai vor sa se incarce pozele.Asa ca le voi posta maine.Of...


Primele seminte


Astazi am pus primele seminte in cutii la incoltit.Le voi tine in casa.Nu am cine stie ce spatiu,insa m-am cam saturat de iarna asta care nu se mai termina.
Deci,am inceput "marea insamantare".Am de gand sa pun multe seminte anul acesta.Sper sa ma descurc si sa imi iasa.

Elisa este ghidul meu.De la ea invat cum,ce ,cand si unde.Cu ea descopar ca tot ceea ce am invatat pana acum nu este de ajuns.Sunt norocoasa.
Am pus deocamdata seminte de : varza,salata,rosii,broccoli,conopida si telina.Am pus cate putin din fiecare.As pune eu mai multe dar nu am unde sa le tin la caldura.
Vreau sa le si stropesc,asa cum am citit ca a facut Elisa,cuMERPAN,impotriva caderii plantutelor.
O data cu inceperea insamantarii simt ca primavara este mai aproape.
Am pus cutiile sub birou si , deocamdata , le-am acoperit cu cartoane sa stea la intuneric pana rasar.Acolo este mai cald.Abia astept sa vad ce iese.Apropo,asta cu acoperitul tot de la Elisa am invatat.
Primele rasaduri din viata mea.

sâmbătă, 21 februarie 2009

Anul 2008 in gradina mea




Pentru mine,anul 2008 a inceput in luna Martie,atunci cand m-am mutat aici.

Este locul pe care l-am visat.Plin de verdeata si departe de aglomeratie.Poza asta este din luna Februarie,cand abia vazusem proprietatea si discutam cu proprietarii.


Este o casa din chirpici si lemn.Nu arata prea grozav la exterior,dar am avut noroc ca lemnul folosit a fost de buna calitate si s-a mentinut solid.

Dupa ce am renovat interiorul casei,ne-am si mutat.Asta s-a intamplat in luna Aprilie,cu 2 saptamani inainte de Sfintele Paste.Abia asteptam sa imi fac propria gradina asa ca am si inceput treaba.

Din fericire,avem cam 500 m2 cu vie,pomi fructiferi(3 feluri de peri,5 caisi,2 piersici,1 visin) si am mai pus eu 2 arbusti fructiferi care s-au prins mai greu caci am facut greseala sa ii pun langa gard,unde sunt 2 corcodusi inalti care tin umbra toata ziua. Deci in toamna i-am mutat si,inainte de a veni iarna,i-am infasurat bine cu saci de rafie si i-am captusit cu frunze uscate care sa le tina cald.Abia astept sa ii desfac,sa vad cum au trecut peste iarna.Dar mai astept pana dupa 10 Martie,sa fiu mai sigura.Mai sunt si 4 pruni dar sunt prea batrani si nu mai tin fructele.Cad toate aproape imediat dupa ce trec florile.Probabil trebuie stropiti impotriva daunatorilor.

Oricum ,in timp,o sa ii schimbam pe toti cu altii tineri.

In gradina pamantul nu mai fusese lucrat de cativa ani,asa ca era odihnit si numai bun de pregatit pentru recoltele viitoare.

Doar ca nu ne facusem un calcul.Hotarasem sa sapam noi.Eram atat de incantati ca avem gradina noastra,incat nu ne-am gandit ca 1000 m2 de pamant batatorit ,nu erau asa usor de sapat la cazma.Deci am refuzat orice oferta a vecinilor de a ne face treaba cu un tractor sau cal.

Si acum imi vine sa rad cand imi amintesc cum mi-am dat seama cat de greu este chiar dupa primele doua razoare sapate.Insa mandria nu ma lasa sa recunosc si sa cer ajutor ,asa ca am continuat.Bineinteles ca nu am sapat decat vreo 200 m2.Mai ales ca baiatul meu avea atunci 7 luni,si trebuia sa ii acord lui cea mai mare din timpul meu.

Totusi am reusit sa pun ceapa,usturoi si chiar rosii,vinete si ardei. Cu rasaduri cumparate.Caci nu am avut cand sa imi fac eu rasadnita mea.

Insa tot nu a fost bine,caci nu aveam pompa la put ,deci a trebuit sa car cu galeata apa toata vara.Si,cand uzi cu galeata, nici recolta nu este prea mare.

Insa a fost prima recolta din viata mea,asa ca sunt mandra de ea.Plus ca am invatat multe.

De exemplu,am invatat cum se planteaza rasadurile de rosii(mai adanc decat au fost in rasadnita) deoarece imi tot faceau mustati la nivelul pamantului si mi-am dat seama ca nu am procedat bine.Am mai intrebat si o vecina cu care m-am imprietenit si care stie mult mai multe decat mine.

La fel si rasadurile de varza,pe care trebuia sa le plantez mai adanc,si nu am facut-o.Si,chiar daca le-am musuroit si udat tot nu au crescut bine si mi-au mai facut si o frumusete de daunatori care in 2 zile le-au mancat toate frunzele,de au ramas saracele rasaduri ca niste betisoare.

Rasadurile de vinete si de ardei ar fi trebuit sa le plantez mai dese pe rand.Pentru ca nu am facut-o ,chiar daca udam aproape in fiecare seara,tot nu am reusit sa fac mare lucru,caci soarele le parlea in timpul zilei iar pamantul se usca inca de la ora 10 dimineata.

Am avut totusi ceva ardei si vinete,chiar daca mai mici.Insa,pentru inceput,eu zic ca a fost bine.Si rosiile au fost micute,insa foarte gustoase.Nici nu pot descrie cat de incantata eram cand ma duceam in gradina si culegeam cate un castron de rosii pe care le-am crescut eu.

Gradina unei incepatoare






Desi gradina este pasiunea mea dintotdeauna,abia de un an am reusit sa imi indeplinesc imensa dorinta de a avea una.



Nu sunt experta,insa doresc sa invat.Si asta pot sa o fac numai cu ajutorul oamenilor pasionati ca si mine si care au mai multa experienta in spate.



Am inceput prin a incerca sa curat, cu sotul meu,un loc care parea lasat in paragina de ani buni,desi fusese locuit.



A fost munca de un an si inca nu am terminat.De fapt,nu cred ca vom termina vreodata,si asta este tot farmecul.Intotdeauna vom dori sa modificam ,sa adaugam sau sa construim ceva.



Intotdeauna la curte este treaba de facut.Si asta imi place cel mai tare.



Casuta este veche,insa nu conteaza.Am renovat interiorul si stam confortabil,ca intr-o camera de apartament.Cel mai important este ca ne place sa muncim,ca avem idei si mai ales spatiu in care sa le aplicam.



Si in casa am muncit destul de mult.Peretii din camere,care erau din pamant si lemn, au fost placati cu placi de rigips ,date cu glet si apoi zugravit.



In interior am curatat mizeria si,pentru ca pragul era mult mai sus( cam cu 15 cm) de podea(care de fapt era numai pamant) sotul meu a pus un strat de nisip si pietris,peste care a pus folie de plastic,apoi plasa de Buzau.Dupa aceea am muncit amandoi cu lopata si am facut sapa.Nu stiam cum se face,asa ca am dat telefoane,am intrebat,ne-am mai uitat pe internet si am reusit.Am turnat o sapa de vreo 7-8 cm grosime,pe care am lasat-o sa se usuce o saptamana.Apoi am pus niste placi dintr-un fel de microporos care nu lasa sa treaca raceala cimentului,si peste ele am pus mocheta.Apoi am mobilat si ne-am mutat in ceea ce este, de exact un an de zile,casuta noastra.