duminică, 28 iunie 2009

SOTULUI MEU,CU DRAGOSTE














Toate florile din lume,astazi ti le oferim numai tie.
Un pupic,o imbratisare si "La multi ani!" tati.Sa ne traiesti , sa fii sanatos si sa ne fii intotdeauna alaturi,la fel ca pana acum.

Te iubim enorm.
Cu dragoste,
Mami si David.





vineri, 26 iunie 2009

Rosii


Cred ca am peste 300 de cuiburi de rosii.Am mai pus si cate 2 la cuib pentru ca deja ma plictisisem de sapat si maruntit terenul si de plantat rasaduri.
Acum au inceput sa creasca gogonelele.Sunt frumoase,dar va trebui sa le stropesc cu zeama bordeleza impotriva manei.Cred ca maine dimineata voi face asta,daca nu va mai ploua.Acum vad ca se innoreaza din nou.Azi noapte a tras o ploaie zdravana de ziceam ca vom iesi cu barca de dimineata.







Dupa ploile de saptamana asta,va trebui sa intru iar in gradina sa plivesc de buruieni.Aici am mai multe rosii,dar am si ardei si vinete.




Varza


Asa arata varza mea.Cred ca de la fluturii pe care i-a avut acum 2 saptamani.Acum nu mai are,dar nu stiu daca va mai iesi ceva.Poate doar frunzele astea,de desupra ,sunt afectate.Vad ca ea creste in continuare.Sper sa fie bine.Nu de alta,dar pierd o gramada de timp ca sa o ud.Numai saptamana asta am scapat cu ploile astea abundente.Din fericire.

Castraveti




Un rand de castraveti il am chiar langa fasolea verde fideluta.






Am cam 100 de cuiburi de castraveti.Am Cornichon si inca un soi mai lung si verde inchis.Si,pentru ca nu am mai avut araci,am mai lasat si fara ,vreo 20 de cuiburi,care cresc la fel de frumos ca si ceilalti.




Deja am inceput sa culeg castraveti si sa pun la borcane cu otet.Azi sau maine va trebui sa mai culeg o serie pentru ca,dupa ploile astea,au crescut multi.




Sper sa am timp,caci Duminica imi sarbatoresc sotul la cea de-a 38-a aniversare,asa ca avem treaba multa..........si invitati la fel.




Sper doar sa nu avem,din nou,probleme cu cei cu care suntem nevoiti sa convietuim(weekendurile) caci sunt de o rautate fara margini............................Dar deja ma abat de la subiect.

sâmbătă, 20 iunie 2009

Rosii




Cresc gogonelele.Am o multime de rosii,cele mai multe dintre ele sunt abia inflorite,iar cateva au inceput sa faca gogonele.Asta pentru ca am pus semintele mai tarziu in rasadnita, deci si rasadurile in gradina.

Daliile mele

Numele acestor flori frumoase (li se mai spune si gherghine) provine de la un celebru botanist suedez, Dahl.
Originare din Mexic si America Centrala, daliile sunt plante perene, decorative, cu radacini tuberoase, frunze cu petiol alungit, iar florile au forme si nuante diverse.
Daliile ne asigura culoare in gradina, pe perioada verii, mai mult decat aproape orice alt bulb. Ele produc o abundenta de flori minunate, din Iunie pana la venirea inghetului. Sunt perfecte si pentru aranjamente florale. Aceste plante nu ne cer in schimb prea multe. Aproape ca nu au nevoie de ingrijire. Sunt rezistente la boli si vin intr-o diversitate coloristica de neimaginat. De asemenea, formele lor sunt diverse, mergand de la cele rotunde, numite "pompon", pana la cele cu petale ascutite, numite "cactus". Exista dalii gigantice si dalii pitice. O pozitie insorita, un sol bun si umed este tot ce au nevoie pe perioada verii. Pentru a grabi inflorirea, radacinile de dahlia se pot porni in crestere, prin plantare in interior, primavara devreme. Cand pericolul inghetului a trecut, se vor replanta in gradina. Toamna, dupa primele brume, radacinile tuberizate se vor dezgropa si se vor pastra in locuri ferite de inghet, pana primavara viitoare.
Inmultirea se poate face prin urmatoarele procedee:
-Se seamana in martie la caldura ( in rasdnite sau sere) incoltind in 15 zile. In momentul cand plantele au 3 sau 4 frunze, in aprilie la plantam in ghivece mici, le asezam pe brazde pentru ca in mai sa le plantam cu balul de pamant respectiv. Ele pot inflori chier in iulie. Daliile simple, cu port pitic, cultivate ca anuale, se inmultesc prin seminte.-Inmultirea prin butasi se practica, de obicei, dupa 20 martie, in sere sau rasadnite, de preferinta pe brazde, parapetesau in ghivece umplute cu nisip.Tinerii lastari de 5 la 10 cm ii vom detasa cu un briceag bine ascutit, taind in asa fel incat sa pastram sa pastram un fragment de tubercul de la 2 la 3 mm, care va servi la procurarea de la inceput a rezervei nutritive, in vederea alimentarii tinerei plante. Pentru a avea lastari dupa 1 martie vom aseza plantele de anul trecut, dupa ce le-am curatat de pamantsau nisip, intr-un amestec incalzit de nisip si turba, lasandu-i coletul descoperit. Apoi se uda usor.Intre 15 si 21 de zile ochii latenti se dezvolta intr-un numar destul de mare dand acei lastari pe care ii vom folosi ca butasi. Butasii vor fi feriti de actiunea directa a razelor solare. Dupa 3 saptamani se repica in ghivece de 8 cm diametru, pe pat incalzit. Dupa inradacinare se pot aerisi putin cate putin pentru fortificarea tesuturilor. Incepand din mai vom plantala loc definitiv, unde prin luna iulie plantele vor inflori.
-Inmultirea prin diviziunea radacinilor. Acest sistem de inmultire este cel mai simplu. Se procedeaza in felul urmator: tufele prin aprilie se repun in vegetatie in sol sau, mai bine ingropate in rame la rece. Cand mugurii de la colet aau inceput se vegeteze se impart in mai multe segmente avand grija ca fiecare sa contina un frgment din vechea tulpinala baza caruia se gaseste coletul cu cativa muguri si cu 1-2 radacini tuberizate, usor prinse de colet. Dezvoltarea radacinilor tuberizate are loc numai toamna, deci in conditiile de zi scurta (mai putin de 12 ore ).
Deci bulbii trebuie sa stea cat mai mult toamna in pamant , pana la venirea brumelor.
-Inmultirea prin altoire. Se aplica mai rar si atunci cand este vorba de soiuri foarte valoroase, cand butasii se inradacineaza slab, de asemenea, in scpo stiintific, pentru studiul diferitelor boli. Portaltoiul este radacina tuberizata sau chiar tulpina, iar altoiul lastarii recoltati de la plantele puse la fortat. Altoiul poate avea 1 cm desupra nodului si cca 3 cm sub nod. Altoirea se poate face in triangulatie sau despicatura. Dupa ceasta operatie, se planteza in ghivece sau in substratul de pe parapet, unde urmeaza calusarea si emiterea radacinilor.
Fata de sol, 'Dahlia' este putin pretentioasa, totusi prefera pe cele argolo-nisipoase, cu o umiditate suficienta ,, adapostite de vanturi, , bine drenate si ingrasate cu mranita bine putrzita.
Pamantul fiind bine pregatit, se planteaza in aer liber, in luna mai, si totdeauna in plin soare.

Inflorirea va avea loc din iunie pana in octombrie. Plantele tinere, rezultate din inmultirea prin butasi, le ciupim pentru a forma tufe frumoase. Inainte de plantare, la plantele cu talie mare, se infige in pamant un tutore de 1,60 m inaltime, de care se va lega planta cu rafie. La inceput se uda moderat, iar mai tarziu, cand plantele sunt in plina dezvoltare mai abundent.
Odata cu apropierea frigului, in moiembrie, se taie toate tijele la 20-30 cm desupra solului, dupa care plantelese scot cu casmaua (se pastreaza etichetele). Se lasa o zi afara la soare, apoi se duc in depozite, unde se stratifica in nisip sau turba in aceleasi conditii ca si Canna.



Astea sunt daliile mele, pe care le iubesc.In toamna sper sa mai gasesc si alte culori.















In afara de acestea,mai am una rosie cu varfurile petalelor albe,care inca nu a inflorit.

miercuri, 17 iunie 2009

Proprietari cu acte

In sfarsit avem actele mult asteptate.Suntem proprietari cu drepturi depline pe cei 1.000 m2 pentru care am platit la fel ca si cei care erau proprietari in acte pe toata suprafata de teren de 2.000 m2.Cu toate acestea a trebuit sa ne luptam din greu pentru ceea ce ne apartinea.Acum,in sfarsit,ne putem vedea de viata linistiti si sa mergem mai departe.Cu vreo 3.000 ron mai putin in buzunar(din cauza proceselor),plus actele vreo 1.500,dar acum macar avem actele.Incepand din toamna ne vom amenaja gradina pe terenul nostru si voi putea planta pomi,arbusti si flori pe care nu va mai trebui sa le mut mereu.
Abia astept!!!!!!!!!!!!!!

Dulceata de dude




Am cules dudele.Cu greu,caci sunt mici si daca nu esti atent se strivesc foarte usor pentru ca sunt foarte coapte.
Pentru ca nu am avut destule dude albe(as fi vrut sa fac separat dulceata de dude albe,leam amestecat pe toate.

Vreo 2 ore mi-a luat ,apoi,sa le rup coditele si sa le spal.
Le-am cantarit.Exact 3,200 kg.

Am facut siropul(pe care am uitat sa il pozez) ,din 1,5 kg zahar si cand s-a legat,am pus in el dudele.







Dupa ce au fiert pe jumatate,am adaugat coaja de la o portocala,taiata cubulete.O aveam deja pusa la borcan cu mult zahar exact pentru asemenea retete.






















Asa aratau dupa o ora de fiert,cand am dat tuciul jos de pe foc.
Daca le faceam la aragaz ar fi durat vreo 3 ore cel putin,deoarece dudele contin foarte multa apa.

Am pus dulceata fierbinte in borcane si le-am capsat.
Este dementiala.Daca mai am de unde sa culeg ,o sa mai fac.Seamana foarte tare si la gust si la aspect cu dulceata de smochine,doar ca a mea are o aroma delicioasa de portocala.

Incercati sa faceti si veti vedea cat este de buna.

Din gradina





In sfarsit vinetele mele au boboci.In curand vor inflori.


Pana se vor coace mai este destul,asa ca am cumparat vinete din piata si am facut o salata.








Am mai legat o parte din rosii.Inca mai am o multime de legat.Astea sunt mai mici,caci le-am pus printre ultimele.




Cimbrul este mare.Sa tot facem fripturi si fasole.(si varza...etc)





O parte din ardeii mei.Au si ei boboci.






Asta este randul din vie cu dovlecei.Sunt mari si abia trec pe langa ei.
I-am cules ieri pe cei care s-au facut si i-am prajit.Este prima data cand fac dovlecei prajiti.Inainte faceam numai pane si erau cam grei la ficat caci erau plini de ulei.Acum au fost deliciosi.A mancat si david un castronel plin.
Acum asteptam sa se mai faca altii.
















































Randurile de rosii,ardei si vinete de pe terenul meu.Din partea unde am cei trei caisi.

joi, 11 iunie 2009

Apus de soare











Pe la ora 17.30 a inceput sa se innoreze.Credeam ca va fi din nou furtuna.Insa a inceput sa bata un vant care a facut norii sa se indeparteze si,desi au cazut cativa stropi de ploaie, la ora 21.15 asa arata cerul.Parca trecuse o tornada,asa de amenintatori erau norii care se indepartau.Acum insa,vin alti nori.Sper sa ploua totusi,ca sa nu mai fiu nevoita maine sa ud eu.




Dovlecei







Am 3 feluri de dovlecei.Acestia 2 din imagini plus dovlecel la metru,insa acela abia si-a format frunzele.Pana se catara si incepe sa faca flori, mai este.



Cei din imagini ocupa unul din culoarele dintre randurile de vie,care are cam 1,5 metri latime si 30 m lungime.Sa tot mancam la dovlecei.Va trebui sa mai caut retete,caci vreau sa experimentez.Mai ales ca,din pacate,dovleceii nu ii pot conserva decat congelati.Ii tai cubulete si bag in pungute exact atat cat folosesc la o mancare(ciorbe,supe,tocanite).



In rest nu am mai facut decat prajiti cu usturoi.Nu ca ar fi sanatosi,insa sunt extrem de gustosi,la fel ca si vinetele prajite cu usturoi.