duminică, 28 februarie 2010

O floare pentru voi





O minune de lalea care a inflorit in ghiveci la mine.Este cea mai frumoasa si mai delicata lalea pe care o am.
Si v-o daruiesc voua,acum de Martisor,celor ce ma vizitati.

Miros de primavara






Simtiti mirosul?
Miroase a pamant proaspat si a primavara.Chiar daca inca este frig si norii astia nu vor sa dispara simt asa un aer de sarbatoare cand ma uit in gradina de flori si vad cum ies narcisele,lalelele,crinii si zambilele.
Am avut de anul trecut si 2 tufe de gura leului grena,pe care nu le-am scos in toamna si,spre surprinderea mea,cu tot gerul care a fost,desi s-au culcat la pamant,au ramas verzi si frumoase.Asa ca le-am tuns ieri si le voi lasa sa vad daca mai infloresc in vara.Oricum am si seminte si voi semana in Martie.
In curte nu mai este nici un pic de zapada,dar pe marginea drumului,si in curtile vecinilor am mai vazut mormane (mici ce-i drept),care nu s-au topit.
Asa ca,de cate ori simt ca nu mai suport timpul asta rece si innorat,ies in curte si ma uit sa vad ce flori isi mai scot capsorul din pamant.Si,imediat,ma inveselesc.
Oricum,maine voi merge la Bucuresti si voi intra in Hornbach si Obi sa-mi clatesc ochii si sufletul si poate,sa mai cumpar si cate ceva.Abia astept.Este o placere si un mod de relaxare pentru mine sa ma plimb printre standurile pline de flori.

Muncim cu drag si spor






Adica baietii mei muncesc,iar eu fac poze.Ca deh...doar sunt insarcinata si trebuie sa profit de asta la maxin,nu-i asa??? hehe
Oricum,ii ajut si eu cu ce pot,mai ales ca imi face mare placere.
Vineri si Sambata,au fost zile de curatat pe langa gard,pe dinafara.Cand se va incalzi,vom sapa(adica tati :) ),si voi pune seminte de Trompeta ingerilor.As fi pus eu alte flori,dar ma gandesc ca le vor smulge si nu vreau.Oricum trompeta ingerilor e frumoasa si se inmulteste singura de la an la an,asa ca nu va trebui decat sa curat de buruieni ca sa arate frumos.Pate voi pune si 2-3 pruni , a sunt destul de multi in sat pe langa garduri,incat sa nu imi fie teama ca vor fi goliti de trecatori.Plus ca pe langa gardul meu trece mai rar lumea ca sunt in capatul satului.dar asta la toamna.Deocamdata facem frumos si pregatim pentru flori.

sâmbătă, 27 februarie 2010

Locul meu pentru rasaduri


Zilele trecute mi-a amenajat sotul meu un loc mic pentru rasaduri.Dupa usa,in spatele televizorului.Mi-a montat deasupra si un neon,ca sa aiba lumina suficienta atunci cand vor rasari si sa nu se alungeasca.
Avand in vedere spatiul redus din casa,m-am bucurat foarte mult chiar si pentru acest locsor.Oricum peste vreo luna,atunci cand rasadurile vor avea cel putin 2 frunze adevarate le voi repica cate 1 la pahar si le voi pune afara sub folie de plastic.

vineri, 26 februarie 2010

Insamantari






Pentru ca am aflat de la Elisa ca prima perioada de insamantari se va termina pe 28 Februarie,m-am apucat de semanat pe 24 februarie,cand am pus ardei,gogosari,si vinete.Asta ca sa am o serie de legume timpurii,caci anul trecut am semanat abia dupa 15 Martie in rasadnita din solar.
Asa ca,de data asta am semanat in paharele de iaurt sau smantana(pe care le-am strans toata iarna dupa ce le consuma david), carora le-am facut cateva gauri pe fund cu o surubelnita subtire incinsa la foc,pentru drenaj.
Am amestecat o parte nisip cu 3 parti pamant de gradina,pentru ca la noi pamantul este putin mai lutos,am pus amestecul in cutiute,cam la 3/4 din inaltimea cutiilor(asa cum am vazut tot la Elisa) si am imprastiat semintele cat de uniform am putut eu.Fiind paharelele mici,am pus cam 15-20 de seminte la fiecare pahar , maxim.
Am acoperit apoi cu inca un strat de amestec de pamant cu nisip si am presat putin ca sa faca priza cu semintele si am udat bine,dupa care am presarat putin nisip(ca nu am avut turba) ca sa nu crape pamantul la suprafata cand se va usca.(hehe,tot de la Elisa am invatat-o si pe asta)
Am pus paharelele intr-o ladita de plastic si le-am acoperit cu coli de hartie,apoi le-am pus la caldura.
Astazi am mai semanat o serie de seminte de rosii(mai multe feluri),kiwi(sper sa iasa ceva),vinete,si flori:garoafe si hibiscus de gradina(syriacus si moscheutos).Mai am inca o serie de pus si gata cu insamantarile de Februarie.

Primul meu premiu,de cand am terminat scoala :)



Nici nu imi vine sa cred.Cu vreo jumatate de ora in urma,am aflat ca am castigat premiul Voltaire la concursul de pe blogul doamnei Lucia Verona.Este primul premiu de cand am terminat scoala si pana acum,hehe.Si sunt vreo 18 anisori de atunci....wow ce multi.
Ma bucur tare mult de premiu,si multumesc frumos doamnei Lucia Verona pentru ca a fcut posibil acest concurs si dragei mele Elisa ca a facut posibil ca eu sa castig premiul.
Pentru ca nici prin cap nu imi trecea ca as putea castiga,nu am mai intrat aseara dupa ora 21.30 sa vad laureatii,dar uite ca azi am avut o surpriza foarte placuta.
Multumesc frumos.

joi, 25 februarie 2010

Din nou acasa







Sunt foarte bucuroasa ca am ajuns,in sfarsit,acasa.
Am venit inca de vineri,dar abia acum am reusit sa terminam , cat de cat , de aranjat lucrurile.Oricum,treaba este destula,si asta ma bucura cel mai mult.La bloc parca lancezeam.Aici nici nu am timp sa imi dau seama cand trece ziua.
Mai este putin si se topeste si zapada(cand am ajuns,in unele locuri era pana la genunchi) si ne apucam de aranjat gradina.

miercuri, 24 februarie 2010

help

Din pacate,mi s-a blocat tastatura,asa ca ma chinui cu copy paste .Daca stie cineva cum se deblocheaza poate imi spune si mie va rog

miercuri, 17 februarie 2010

Spanacul






Spanacul este o alta leguma pe care eu si sotul meu o iubim.
Spanacul este o planta legumicola foarte valoroasa datorita continutului ridicat in substante nutritive - saruri de fier, calciu, vitamina C - precum si faptului ca se poate consuma intr-o perioada cand lipsesc alte legume.

Semanatul din toamna se poate incepe din august pentru productia de toamna, iar pentru cea din primavara, spanacul se seamana in septembrie-octombrie.
Semanatul de primavara se face cat mai devreme, in martie - inceputul lui aprilie.
Se seamana la 20-25 cm intre randuri si 2-4 cm adancime.

Recoltarea se poate incepe cand plantele au 5-6 frunze de 10-12 cm si se face fie prin ruperea frunzelor de la exteriorul rozetei, fie taindu-se rozeta cu frunze de la baza.
Se uda frecvent in caz de seceta,deoarece spanacul iubeste apa.In lipsa acesteia,isi incetineste cresterea si se ingalbeneste.

Eu am semanat si anul trecut spanac.De fapt am avut inca din toamna lui 2008 o parcela samanata,apoi am mai semanat din nou in Martie 2009.
Anul asta,daca se topeste zapada iar pamantul nu va fi foarte ud,voi semana chiar de la sfarsitul acestei luni.Semintele de spanac sunt rezistente la frig,asa ca nu va fi o problema.Cu cat mai devreme ,cu atat mai bine.

"Spanacul este recomandat, înainte de toate, convalescentilor, astenicilor, copiilor, rahiticilor, persoanelor în vârsta, femeilor însarcinate. Acestea din urma au nevoie de acid folic care participa, între altele, la procesul de regenerare a epidermei. El este indispensabil în cicatrizarea ranilor.
în afara de faptul ca stimuleaza intestinul în actiunea sa de evacuare, spanacul „razuieste" usor deseurile alimentare de pe peretii intestinali, ducând la cresterea masei de materii fecale.
Consumat cu regularitate, spanacul contribuie la obtinerea unui par frumos, datorita sulfului prezent în compozitia sa.


Exista totusi o umbra în acest tablou: nu oricine poate face o cura de spanac. Persoanele cu afectuni hepatice si reumatice, cei cu litiaza trebuie sa-l consume cu moderatie, din cauza acidului oxalic pe care îl contine. Persoanele constrânse sa tina un regim strict, fara sare, îl vor elimina total din alimentatie.

Prin fierbere, spanacul pierde majoritatea principiilor sale active. Nu este recomandabila nici chiar o fierbere pe abur sau înabusita. Daca dorim sa ne bucuram de toate calitatile sale, trebuie sa îl consumam crud si proaspat.
Cura cu suc de spanac reechilibreaza si fortifica organismul; este o pavaza împotriva anemiei, depresiei nervoase si oboselii.
Sucul de spanac se poate combina în parti egale cu cel de morcov, de creson sau de telina.

Spanacul, chiar bogat în fier, nu contine acest element în proportie mai mare decât alte vegetale, însa, în spanac, fierul se combina cu alte substante de prima importanta: acid folie , multa vitamina B12 , care , asociata cu acidul folie, duce la cresterea numarului de globule rosii în sânge. Clorofila , în combinatie cu fierul , regenereaza sângele si îi creste continutul de hemoglobina. Iodul se dovedeste foarte util în combaterea bolilor de piele , a tuberculozei si în întarirea imunitatii naturale a organismului."(retete-online.com)

marți, 16 februarie 2010

Graul incoltit

Pentru ca am fost rugata de d-na Rodica Botan sa ii spun cate ceva despre cum se pune graul la incoltit,iar eu nu stiam mai nimic despre asta,m-am interesat pe net si iata ce am gasit:

Se cumpara grau - din ultima recolta. Se cerne prin sita, ca sa cada corpurile straine. Joi dimineata la ora 6 se pune la incoltit 1 kg de grau, intr-o oala smaltuita, cu o capacitate de 5 litri. Se spala cu apa rece pana se obtine o apa curata. Apoi, se umple oala cu apa limpede. Se pune intr-un loc ferit. La ora 14 si ora 22 se scurge apa in care a stat graul si se spala din nou, pana ramane iar apa curata. Se umple din nou oala si se lasa la o parte. Vineri la ora 6 se scurge apa si se transfera graul in strecuratoare. Se pune strecuratoarea sub jet de apa. In timpul spalarii nu amestecati graul. Spalarea sa dureze numai cateva secunde. Se va repeta din 8 in 8 ore, adica la orele 6 - 14 - 22, pana iese embrionul (coltul) de 2 mm si radacinile de 5 mm. Aceasta se obtine sambata pe la pranz sau, cel mai tarziu, seara. Cand se obtine marimea embrionului si a radacinii, se pune graul in sticle de lapte care se vor acoperi cu dopuri, ca sa nu intre aerul, si se lasa la frigider. Dintr-un kg de grau se obtine 1,5 kg de grau incoltit. Aceasta cantitate ajunge pentru o saptamana.

Contraindicatii
ale curei cu grau incoltitGermenii de grau sunt contraindicati persoanelor care se confrunta cu dezechilibre cauzate de excesul de hormoni estrogeni in organism. In consecinta, femeile cu ciclu menstrual foarte abundent, barbati cu tendinta spre efeminare vor folosi cu prudenta acest remediu-minune, care in cazul lor ar putea sa accentueze anumite probleme.

PREZENTARE:
Germenii de grau (graul incoltit) sunt seminte care trec din starea de viata latenta in stare activa, proces care determina o serie de transformari biochimice si de structura. In acest moment, samanta incoltita contine maximum de substante folositoare organismului uman. Iata cateva cantitati de minerale usor de asimilat de catre organism, continute de 100 grame germeni de grau: fosfor (1050 mg%), magneziu (342 mg%), calciu (71 mg%). La aceste minerale se adauga vitaminele: A, B, E, K, D, PP, enzime si anumiti hormoni vegetali, cu structura foarte putin cunoscuta, care au efecte terapeutice extraordinare.

Durata curei
Pentru a observa primele efecte ale consumarii graului incoltit este necesara trecerea a 3-4 saptamani. Stabilizarea efectelor apare, insa, dupa 2-3 luni si 6-12 luni in cazul persoanelor devitalizate sau care sufera de afectiuni grave.

Doza de grau consumata zilnic
Doza terapeutica la adulti este de 3-6 linguri pe zi; la copii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani, doza este de 1-2 linguri pe zi; la copii de 2-6 ani, doza este de 1-3 lingurite pe zi.

Administrarea
Administrarea germenilor de grau se face dimineata, pe stomacul gol. Graul incoltit se da prin masina de tocat, pentru a fi maruntit, dupa care se amesteca cu miere. Exista si o serie de retete de combinare a graului germinat cu alte alimente-medicament.

Actiuni terapeutice ale acestei cure
Primele efecte care se observa la aceasta cura sunt: oprirea caderii parului, marirea sau refacerea acuitatii vizuale, imbunatatirea coordonarii miscarilor, intarirea dintilor, infrumusetarea pielii, reglarea activitatii nervoase (germenii de grau au si un efect usor sedativ), marirea vitalitatii.

Indicatii
Graul incoltit este indicat in:

crestere,
tratamentul intarzierilor de crestere la copii;
boli de piele (acnee, eczeme, afectiuni infectioase recidivante);
imbatranire, imbatranire prematura;
afectiuni hepatice;
subponderalitate (are efect reglator asupra greutatii corporale);
la femei - in cazurile de estompare a caracterelor feminine: talia ingusta, bazinul larg, vocea subtire, lipsa pilozitatilor (parului) din zona abdomenului, spatelui, faciala etc;
tromboflebita;
arterita;
tumori ale stomacului, tumori in general;
cancer;
afectiuni oculare;
afectiuni respiratorii recidivante (inclusiv astm si bronsita);
impotenta si sterilitate masculina (pentru barbatii cu vitalitate generala foarte scazuta); ¥ amenoree, dismenoree (la femeile cu o constitutie fragila, anemice);
anemie, lipsa de calciu si magneziu;
dureri de cap, migrene, insomnie.
(Sursa-sanatate.adore.ro)
Graul incoltit este un stimulator extrem de important al activitatii vitale a organismului uman, datorita continutului bogat in complexul de vitamina B si in multe alte vitamine, cat si a diferitilor fermenti (enzime) necesare pentru reglarea proceselor intime din organism. In multe boli, dupa o saptamana-doua de consum al boabelor incoltite de grau, la oamenii de orice varsta se constata o vizibila imbunatatire a starii de sanatate si apoi o insanatosire completa... Folosirea acestei metode nu este periculoasa si este foarte eficienta". Iar doctorul francez Jean Valnet in lucrarea sa, "Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale" (Editura "Ceres", Bucuresti, 1991), scrie: "(...)exceptionala bogatie a constituentilor lui (a graului - n.r.) autorizeaza cercetatorii care s-au aplecat asupra problemelor sanatatii sa afirme ca ar da o grea lovitura dezvoltarii tot mai accentuate a diabetului, a asteniilor, a nevrozelor, a nevritelor, a bolilor cardiovasculare, a cazurilor de cancer.


Cu aceasta ocazie am aflat si la ce este bun , asa ca il voi folosi si eu.
Multumesc d-na Rodica.

sâmbătă, 13 februarie 2010

Sotului si copiilor mei.....cu dragoste

Salata














Pentru ca tot am inceput sa scriu despre primele legume pe care le semanam primavara,voi continua cu salata verde,care este nelipsita de pe mesele noastre.Sunt convinsa ca sunt foarte putini oameni care nu agreeaza salata.
Noi o mancam tot timpul.In ciorbe,salate si sandwich-uri.
Anul trecut,in primavara, am avut salata semanata inca din toamna lui 2008, dar,din pacate,nu am protejat-o cu nimic.Dupa ce aproape toata iarna fusese blanda,m-am trezit ca in Februarie au fost cateva zile de ger,alternate cu zile mai calde,care mi-au stricat aproape toata salata semanata si care crescuse deja cativa centimetri.
Am ramas doar cu cateva fire verzi si mai multe rosii crete.
Deci,daca semanati salata in toamna,trebuie neaparat protejata cu un strat de frunze uscate, paie sau gunoi de grajd paios pentru a proteja cultura de gerurile din timpul iernii.
Mie mi-a placut foarte mult salata creata rosie.Sotului meu....nu.
Deci,in luna Martie,am repicat cele cateva fire de salata ramase pe o parcela unde am maruntit pamantul bine si le-am udat cam la 2-3 zile.
In solar,am semanat din nou,tot la inceputul lui Martie alte seminte.Am avut trei feluri de salata intre care,bineinteles,si salata rosie.Pe care am mancat-o eu cu David si restul familionului(socrii mei,cumnatii si cumnatele).
Deoarece nu am avut chiar de la inceput pompa la put,am fost nevoita sa ud cu galeata,ceea ce a fost destul de greu.Insa in luna Mai am avut si pompa mult asteptata,asa ca totul a decurs mult mai usor.Mai ales ca salata are nevoie si de foarte multa apa.
Asa ca,va sfatuiesc ,daca vreti sa aveti legume frumoase in gradina,e musai sa aveti o sursa de apa dotata cu pompa sau hidrofor.Asta usureaza foarte mult munca si scurteaza la sfert timpul dedicat udarii.Nu mai vorbesc de disparitia riscului de a face discopatie. :)
Deci,putem cultiva salata prin rasad,sau direct in gradina.Eu prefer rasadul,ca sa am salata mai devreme.
Salata iubeste ingrasamantul natural.Asa ca,daca aveti de unde procura,este foarte indicat sa se ingrase pamantul cu gunoi de grajd,inainte de plantarea rasadului la locul definitiv,sau cel mai bine ar fi inca din toamna,cand se ara pamantul.
Pentru a avea salata la sfarsitul primaverii,semanatul se face in Februarie-Martie.Semintele de salata sunt destul de rezistente la ger,asa ca nu sunt probleme daca va mai da vreun inghet noaptea.
Iar daca vreti salata in toamna,trebuie sa o semanati in luna August,la inceput.
Daca este cultivata prin rasad,salata va face capatani mai mari.

Semanatul se face in randuri la distanta de 20-25 cm unele de altele si la o adancime de 1,5 - 2 cm.Cand rasadul are 5-6 frunze,se planteaza la locul definitiv la distante cam de 20/20 cm si se uda bine.
Eu am semanat salata la inceputul lui martie in solar,am repicat-o dupa 30 zile si am mancat salata din gradina incepand cu luna Mai pana la sfarsitul lui Iunie.
Un lucru pe care anul trecut nu l-am facut foarte bine,a fost sa seman la intervale de cate 2 saptamani,mai putine seminte pentru a avea o recolta esalonata si pe care sa o putem consuma in timp util.
Eu am semanat de 2 ori.O data la inceputul lui Martie si o data la sfarsit,si am pus prea multe seminte.Asa ca,o gramada dintre salatele mele au inflorit si au facut seminte,inainte sa apuc sa le folosesc.Norocul meu a fost ca mai veneau rudele pe la noi si le dadeam cate 1-2 sacose pline cu salata,ca era pacat de ea.
Deci,anul acesta,voi semana incepand cu 21 Februarie din 2 in 2 saptamani pana la sfarsitul lui Martie si voi micsora cantitatea de seminte semanate o data.Mai ales ca si spatiul va fi mai mic decat anul trecut(300 m2 fata de 750 m2 anul trecut)asa ca va trebui sa il exploatez la maximum.

vineri, 12 februarie 2010

Nominalizare

Am fost nominalizata cu blogul meu pentru premiul Voltaire,la concursul de pe blogul doamnei Lucia Verona.
Nu stiu la ce imi va folosi(in afara desigur de a ma face cunoscuta si altora,lucru care ma bucura),insa ii multumesc doamnei Lucia Verona pentru acest concurs si celui(celei) care m-a nominalizat,desigur.

http://eseuriblog.blogspot.com/2010/02/premiul-voltaire-sa-ne-cultivam-gradina.html

Mazarea

Pentru ca printre primele legume semanate in gradina(daca nu chiar prima) se numara MAZAREA,m-am gandit sa scriu cate ceva despre aceasta leguma,din experienta proprie si nu numai.
In afara de asta eu,sotul meu si baiatul nostru suntem mari consumatori de legume,iar mazarea este una dintre favorite.Imi amintes ca anul trecut,cand s-a facut mazarea(pe la sfarsitul lui Mai),mergeam in gradina cu David sa culegem mazare si el o manca asa cruda.Smulgea singur tecile si mi le dadea sa le desfac pentru ca el sa manance boabele.
Cu 2 ani in urma,cand ne-am mutat la tara,am incercat sa cultiv si mazare,pe langa alte cateva legume.Insa,mutandu-ne in luna Aprilie,neavand nici experienta si,mai ales,neavand pe cineva care sa ma invete,am semanat mazarea in gradina la sfarsitul lunii Aprilie.
Desigur ca era mult prea tarziu,asa ca nu s-a facut mai nimic.
Mazarea iubeste umezeala si timpul mai racoros.De aceea se seamana primavara cat mai devreme, imediat ce se topeste zapada,iar pamantul poate fi lucrat.Asta inseamna ca se poate semana (in anii in care acest lucru este posibil) chiar incepand cu data de 20 Februarie.In acest an cred ca nu voi putea semana atat de devreme,avand in vedere stratul gros de zapada care necesita timp pentru a se topi,apoi trebuie sa se zvante cat de cat si pamantul,sa nu fie foarte ud.
Intre timp,voi merge zilele acestea prin Hypermarket-uri pentru a cumpara mazare si,avand in vedere ca un pliculet de mazare costa incepand cu 1,5 ron(cel de la Starsem) si pana la 10-15 ron alte firme,iar in interior nu gasesti prea multe boabe,voi cauta sa cumpar ca si anul trecut,de la raftul cu legume uscate(fasole,linte,mazare,bob,etc) o punga de 1 kg de mazare uscata.
Anul trecut am dat 8 ron pe 1 kg si l-am impartit cu vecina mea.O jumatate de kg a fost suficienta pentru 2 parcele de 4m/1,20m pe care am semanat mazarea destul de des.
A iesit o mazare dulce cu boabele potrivit de mari de care am fost foarte multumita.

Singurul lucru pe care nu l-am facut si care,ulterior,m-a invatat Elisa(GradinameaDeVis) sa il fac,a fost sa pun araci de jur imprejurul parcelei si sa leg sfori de acestia pentru ca,pe masura ce va creste,mazarea sa se sprijine de sfori si sa nu stea culcata pe pamant,astfel nemaiexistand riscul de a putrezi din cauza umezelii.
Deci anul acesta voi urma sfaturile Elisei.

La semanare trebuie sa se tina cont de urmatoarele lucruri:

Pamantul trebuie afanat, dar nu se ingrasa cu gunoi de grajd.
Semanatul se face in randuri la 20-25 cm distanta sau in cuiburi la 30-35 cm distanta intre cuiburi, in care se pun cate 5-6 boabe de mazare. Adancimea de semanare este de 5-7 cm.
Daca vrem sa obtinem pastai verzi in toamna, se poate semana in iunie.
Cultura se praseste o data sau de doua ori, la nevoie.
Recoltarea se face cand boabele au o marime normala si sunt inca dulci. Daca se intarzie recoltarea, boabele pierd din gustul dulce, devin fainoase si se sfarama la fiert.




<