vineri, 30 aprilie 2010

O saptamana plina

Am avut o saptamana plina.Si inca nu am terminat.Acum sunt in fata calculatorului pentru ca a trebuit sa il culc pe David si,cat doarme el 1,5-2 ore,prefer sa stau prin preajma,ca daca se trezeste si nu vede pe nimeni,se sperie.
Asa ca postez ultimele noutati din gradina mea,mai ales ca saptamana asta v-am tinut in suspans cu ea ...haha

Am lacramioare.Mi-a daruit o prietena virtuala(de pe eGradini) cateva radacinute si le-am plantatla inceputul lunii.Acum a lesit prima frunza si sunt curioasa daca va si inflori.Eu sper ca da,caci imi plac foarte mult.

mai am si narcise,desi nu cred ca mai are cineva pe timpul asta.Si asta pentru ca,prin pungutele mele cu bulbi,am dat si de cativa bulbi de narcise si i-am plantat cand narcisele din gradina aveau deja boboci.

Am terminat de plantat si de semanat florile.Din nefericire,bulbii de dalii ramasi in pivnita de aici in nisip,s-au stricat si nu am mai avut ce alege din ei.Din fericire insa,am mai avut cativa luati cu mine la Bucuresti intr-o cutie,asa ca abia astept sa vad ce am reusit sa salvez,ca nu i-am etichetat.Plus bulbii primiti.




au iesit si dovleceii semanati sub peturi.peturile le-am scos de o saptamana deja.Zilele astea voi mai semana inca o serie de dovlecei.


aici am varza chinezeasca.o parte primita de la Elisa(cand inca nici nu auzisem de asa ceva)si o parte semanata din plicul cuparat ulterior din Real.E putin culcata ca tocmai o udasem.


Rasadurile din rasadnita rece.In stanga sunt ardeii si vinetele cumparate si in dreapta anemicele mele rasaduri care in sfarsit scot al treilea rand de frunzulite.
Ardeii si vinetele le-am si plantat in gradina.


Aici am rasadurile de varzoase,cum le spun eu.Varza,broccoli,conopida,varza de Bruxelles si varza rosie.


Am inceput sa ud de o saptamana.in seara asta va fi a treia udare cu furtunul pe anul asta.Nici nu am inceput bine sa plantez rasadurile in gradina(abia am pus cateva) si deja,cu tot cu zona cu flori ,imi ia aproape 3 ore sa ud.Cand voi planta si toate rasadurile,va trebui sa ud pe portiuni.Cate o bucata de gradina pe zi,ca sa nu ma plictisesc de stat cu furtunul in mana.
Dar,cand ma gandesc ca acum 2 ani mergeam cu galeata si intepenisem de mijloc de 2 ori in mijlocul gradinii,parca as sta si 5 ore pe zi sa ud cu furtunul :))




Am pus si aracii la rosiile cumparate din targ(aici in poza abia incepusem) si ma intreb de unde o sa strang eu atatia araci cate rosii am.Si mai pun si la castraveti.Ca la fasole i-am infipt cand am semanat-o sa stiu o treaba.


Asta este unul din cei 2 zmeuri care au scapat de ger si pe care i-am primit de la Elisa in toamna.


Si inca o "prietena" de-a noastra descoperita de sot pe cand curata un colt de gradina.Bineinteles ca,dupa ce am facut-o vedeta,i-am facut pasaport si am trimis-o departe.Binisor,ca ne plac animalele,oricare ar fi ele.


Lobelia mea nu stiu cand va mai creste.Este din semintele primite tot de la Elisa,anul trecut.Oricum,sunt multumita ca arata bine,desi este foarte mica.trebuie sa rasfoiesc pe la ea,ca sa vad ce sa ii mai fac in continuare ca mi se pare cam deasa.Poate de asta nici nu prea creste.


Rosiile cumparate au trecut cu bine peste cele cateva zile cu bruma dimineata,care au fost de cand le-am dezvelit.


Ceapa creste frumos.Peste vreo saptamana vom manca,in sfarsit, ceapa verde din gradina noastra.



Iar aici am semanat fasolea,verde fideluta,galbena oloaga(sau pitica) si galbena grasa.Astea imi plac foarte mult cu rosii,usturoi mult si verdeata. Yammyyyyyyyy

miercuri, 28 aprilie 2010

Cusca lui Bobby




Pentru ca gardul e gata si au mai ramas resturi de la cheresteaua cumparata,s-a apucat sotul meu sa ii faca si lui Bobby o casuta si un gardulet.Nu de alta,dar nu imi place sa alerge toata gradina si sa isi mai si marcheze teritoriul acolo unde nu trebuie.
A iesit foarte frumos.Cel putin eu sunt foarte incantata si vad ca si Bobby la fel.
Mai ramane sa le vopsim si sa punem tabla pe acoperis.
Acum stau si ma intreb.....de unde preturile de la 200 ron in sus la custile pentru caini????Ca asa am vazut in Mihailesti.Pe noi ne-a costat aproape 700 ron cheresteaua pentru tot gardul,inclusiv cea pentru cofratul a cate 5 stalpi odata.
Iar resturile le-am folosit la cusca si gardulet.Deci cu tot cu holzsuruburi nici macar nu ajunge la 50 ron. Dar....asta este,la noi totul costa.....enorm.





Gardul - "ultima frontiera"...haha






Gardul despartitor e gata.Au ramas numai durerile lombare si zgarieturile. :))
Nu mai spun de supararea ca cealalta jumatate de gard este oribila.

luni, 26 aprilie 2010

sarmalute in foi de stevie


Eu nu fac niciodata sarmalutele, in frunze de stevie sau vita de vie, cu carne.Le prefer doar cu orez si legume.Nici ciuperci nu pun ca imi plac mult prea mult ca sa le amestec in sarmale,deci prefer sa le mananc in alte retete.
deci eu fac asa:pun 2-3 cepe tocate marunt la calit,atat cat sa se faca sticloase,apoi adaug orezul(300-400gr) ales si spalat bine si 2 cani cu apa,morcov si pastarnac date pe razatoarea mica(cate 1 radacina mare din fiecare).Dupa ce orezul a absorbit toata apa,pun 2 linguri de bulion si verdeata multa,patrunjel si putina telina.Sting focul si,cat se mai racoreste,oparesc repede frunzele de stevie pe care,dupa ce le scot cu paleta din apa fiarta le scufund cateva secunde in apa rece,ca altfel ele se inmoaie in continuare si ,pana sa termin eu de invelit sarmalutele,se vor face terci. :))
Invelesc sarmalutele si ,intre timp,pun intr-o craticioara 2 linguri de bulion,2 crengute de cimbru,o foaie de dafin,2 cani cu apa si o lingurita de delikat si le pun la fiert.
Pun intr-o cratita cu fundul gros niste frunze de stevie ca sa nu se lipeasca sarmalutele,dupa care le asez pe acestea,torn deasupra sosul fiert separat si mai acopar cu alte frunze de stevie.Dau la cuptorul incins pentru maxim o ora si gata.Le servim cu smantana deasupra.Poza cu sarmalutele in farfurie acoperite cu smantana nu am mai facut-o ca nu am avut timp.Miroseau atat de bine si au fost atat de gustoase incat am si uitat.:))))

sâmbătă, 24 aprilie 2010

Daruri



Tocmai ce am primit de la o vecina draguta(cea care ne-a adus si catelul de la cumnata ei),un buchet mare cu flori de liliac si o mana de seminte de fasole verde fideluta lunga,care creste inalta.Liliacul miroase extraordinar de frumos,iar semintele abia astept sa le pun in pamant.Dupa amiaza ma voi ocupa de asta.

vineri, 23 aprilie 2010

Din gradina

parul inflorit:

capsunii la ghiveci au inflorit:



Rosiile.Trebuie sa le pun aracii mari.

Liliac:

aleea cu flori.Abia la vara va arata mai frumos,cand vor inflori daliile si vor mai creste trandafirii:

Parcela cu fasole grasa:

Una din parcelele cu ceapa:

mazarea inainte sa o sap:

rasadurile de ardei,care au crescut foarte putin si sunt si foarte putine fata de cat am semanat:

salata verde.Asta a rasarit din semintele cazute in toamna,nu e semanata de mine.

rasad de cimbru.E mai ciufulit ca tocmai ce il udasem

Rasaduri de rosii.Desi nu sunt foarte mari,au tulpina groasa si asta este foarte bine.





conopida,rasad:

salata verde semanata pe parcela neacoperita:

rosiile cumparate care au inflorit deja:

Ieri si alaltaieri am muncit in gradina cam toata ziua.Asta in afara de treburile zilnice din casa cu spalat ,curatenie,mancare, etc.
Am mai plivit de buruieni caci,dupa ploaia care a tinut 2 zile au crescut o multime,am sapat la florile de pe marginile aleii principale,am mai sapat o parcela mare unde am semanat fasole grasa oloaga.Maine vreau sa seman si fasole fideluta galbena si verde.Am inceput sa curat si buruienile de pe langa gard,ca au inceput sa creasca iar si nu le suport,am sapat ceapa,am plivit in rasadnite ca deja cresteau si acolo buruienile si am pus ingrasamant,poate vor creste si rasadurile mele de vinete si ardei ca sunt tare mici.Si mai sunt si putine,desi eu am semanat o multime.Nu stiu care este cauza,insa am descoperit ca in marginea aia de gradina sunt niste furnici mai mari si cred ca ele mi-au mancat semintele de ardei si vinete. Daca nu imi vor creste rasadurile pana pe 20 Mai,voi fi nevoita sa cumpar :((
Bine ca macar rosiile,varzoasele(varza,varza rosie,conopida,varza de Bruxelles si broccoli),salata,varza chinezeasca si verdeturile sunt frumoase.Altfel ar fi trebuit sa dau jumatate din salariul sotului meu pe rasaduri,haha.la cate vreau eu sa pun in gradina faceam gaura in buget. :))
Am dezvelit de 2 zile rosiile pe care le pusesem sub folie si vad ca arat foare bine,chiar au si inflorit.
Iar capsunii din ghivece au inflorit si ei si au niste flori imense,duble fata de capsunii din gradina.poate unde am si afanat pamantul mai bine si am pus si gunoi putred de grajd mai mult.